Stages

Stages

STAGES POWERMETERS

De vermogensmeters van Stages worden altijd gemonteerd in de originele crankarmen van de diverse fabrikanten. Stages koopt zelf de crankarmen in bij de fabrikanten en levert ze compleet afgewerkt af.

Een Stages Powermeter zit altijd voorgemonteerd in de originele crankarmen zoals bij deze Shiman Dura Ace.
Een Stages Powermeter zit altijd voorgemonteerd in de originele crankarmen zoals bij deze Shimano Dura Ace.

Je kunt dus altijd met je favoriete merk blijven fietsen. Ook het uiterlijk van de crankarm verandert nauwelijks. De Stages Powermeter wordt aan de binnenkant gemonteerd. Aan de buitenkant zie je dus nauwelijks verschil.

Lichtgewicht powermeter

De derde generatie Stages vermogensmeters weegt maar 15 gram voor de linker crank en 20 gram voor de rechter. Dus met maximaal 35 gram voor een dubbelzijdige vermogensmeter is dat zelfs voor de fanatiekste grammenjagers geen bezwaar.

De vermogensmeter is vrij klein en steekt minimaal uit.
De vermogensmeter is vrij klein en steekt minimaal uit.

De powermeter zit in een behuizing van polycarbonaat in de crankarm zit. Je kunt alleen een complete crankarm krijgen met voorgemonteerde powermeter. De batterij kun je gelukkig wel makkelijk zelf vervangen. Maar dat hoeft slechts eens per 175-200 uur.

Hoe werkt een Stages vermogensmeter?

Stages meet het vermogen met behulp van rekstrookjes. Deze rekstrookjes geven bij vervorming een hogere of lagere weerstand. Door jouw kracht op de pedalen buigt de crank minimaal. De rekstrookjes vervormen dan en die vervorming wordt heel nauwkeurig door de vermogensmeter opgemeten.

Aan de buitenkant van een crankarm met een Stages powermeter zie je helemaal niets op het logo van Stages na.
Aan de buitenkant van een crankarm met een Stages powermeter zie je helemaal niets op het logo van Stages na.

Die vervorming wordt gebruikt om de kracht te meten die je uitoefent. Via deze kracht rekent het apparaat vervolgens het geleverde vermogen uit. In de derde generatie powermeters heeft Stages de nauwkeurigheid tot een maximale afwijking van slechts 1,5 procent gekregen.

Die 1,5 procent maximale afwijking wordt gehaald in zowel de enkelzijdige als de dubbelzijdige vermogensmeters. Dankzij de automatische temperatuurcorrectie hoef je jouw Stages vermogensmeter niet te herkalibreren bij het fietsen. Hij past zich automatisch aan aan de temperatuur.

En het kalibreren voor je rit is erg eenvoudig. Je hoeft alleen je cranks verticaal te houden voor een paar seconden en je kunt vertrekken!

Geen cadanssensor meer nodig

Naast het vermogen registreert de Stages Powermeter ook de cadans met behulp van versnellingssensoren in de unit zelf. Dus geen cadanssensoren of magneetjes meer.

Extra voordeel, de vermogensmeters van Stages doen ook dienst als cadanssensor, dat scheelt weer een sensor en een magneet!
Extra voordeel, de vermogensmeters van Stages doen ook dienst als cadanssensor, dat scheelt weer een sensor en een magneet!

De versnellingssensoren zorgen voor een snelle en betrouwbare manier van meten. Er wordt direct geregistreerd wanneer je stopt en begint met trappen. Je ziet dus op je fietscomputer – of achteraf – bij het analyseren precies met welke trapfrequentie je welk vermogen trapte.

Gegevens versturen met ANT+ en Bluetooth

De Stages Powermeter verstuurt het gemeten vermogen en de cadans draadloos met ANT+ of Bluetooth. Dat zijn twee standaarden waarvan er altijd wel een op elke moderne smartphone of fietscomputer terug te vinden is.

Een powermeter geeft draadloos via ANT+ en Bluetooth de gegevens door. Dus geen lelijke draadjes erbij.
Een powermeter geeft draadloos via ANT+ en Bluetooth de gegevens door. Dus geen lelijke draadjes erbij.

Je kunt dus met gemak een smartphone of een Garmin Edge fietscomputer koppelen. Sinds deze zomer heeft Stages met de Stages Dash zelfs een eigen fietscomputer. Dikke kans dat je dus al een apparaat hebt waar de Stages mee gekoppeld kan worden.

 

Welke merken worden ondersteund?

Je kunt Stages powermeters krijgen met crankarmen van onder andere Shimano, Sram, Campagnolo, FSA en RaceFace. Het spreekt voor zich dat ze alleen de duurdere high-end modellen leveren.
De dubbelzijdige Stages Powermeter is voorlopig alleen voor Shimano Dura Ace en Ultegra te krijgen.

 

Heb je nog vragen? Of wens je een product van Stages te kopen?

Contacteer ons via onderstaand formulier…

Ja, ik sta toe dat Lievens Bike Repair (lievens-bikerepair.be) mijn gegevens verzamelt, zoals beschreven staat in de disclaimer.